VPN Nedir? VPN Programları Ne İşe Yarar?


sanal özel ağ

VPN Nedir? VPN Programları Ne İşe Yarar?

VPN Nedir? VPN Programları Ne İşe Yarar?

VPN (Sanal Özel Ağ) nedir? VPN, dijital dünyada konumunuzu kolaylıkla değiştirmenizi sağlarken çevrimiçi iletişiminizi şifreleyen bir teknolojidir. VPN programları kullanıldığı bilgisayarın çevrimiçi iletişimini şifreler ve bilgisayarın dijital dünyada anonim olmasını sağlar.

VPN Nedir?

VPN, 1996 yılında Microsoft bünyesinde iki bilgisayar arasında kurulan sanal ağ ile ortaya çıkmıştır. VPN teknolojisini oluşturmak için tünelleme protokolleri kullanır ve güvenliği arttırmak için bu oluşturulan tünel üzerinden seyahat eden veri paketleri şifrelenir.

Popüler VPN protokolleri


OpenVPN: OpenVPN, en güvenli VPN protokollerinden biridir. Modüler ağ tasarımına sahiptir ve birçok platformda kullanılabilir. Kontrol kanalı için AES-256 bit, 3DES, RC5 gibi algoritmaları OpenSSL ile birlikte kullanır. OpenVPN’ın hızı birçok faktöre bağlıdır; kullanılan şifreleme algoritması hızını diğer protokollere göre düşürebilir. İstikrarlı bir bağlantı sağlar. En yüksek VPN güvenliğini sağlayan protokol olarak görülmektedir. Güvenlik duvarlarını ve ağ/internet servis sağlayıcısı sınırlamalarını aşmanızı sağlar.

PPTP (Noktadan Noktaya Tünelleme Protokolü): PPTP, Windows tarafından desteklenen ilk VPN protokolüdür. En yaygın VPN protokollerinden biridir. PPTP, 128-bit şifrelemeyi destekler. İstikrarlı bir bağlantı sağladığı söylenemez ve birçok güvenlik açığı bulunmaktadır. Kurulumu kolaydır, hızlıdır ve birçok cihaz tarafından desteklenir. Kolay bir şekilde engellenebilen bir protokoldür. Diğer VPN protokolleri ile karşılaştırıldığında güvenlik açısından geride kalır.

L2TP (İkinci Katman Tünelleme Protokolü): L2TP, güvenlik ve şifreleme için internet protokol güvenliğini (IPSec) kullanır. IPSec ile birlikte 3DES veya AES 256-bit şifrelemeyi destekler. Hızı birçok faktöre bağlıdır ve değişkenlik gösterebilir. Birçok cihazda OpenVPN kadar istikrarlı bir bağlantı sağlar. IPSec ile birlikte kullanıldığından dolayı çok güvenli bir protokol olarak kabul edilir. Kurulumu kolaydır ve ağ veya internet servis sağlayıcısı sınırlamalarını aşmanıza yardımcı olur. Çok hızlı bir bağlantı oluşturduğu söylenemez ve kolay bir şekilde engellenebilir.

VPN Programları Ne İşe Yarar?


VPN programları internet bağlantısını şifreleyerek güvende tutmaya ve çevrimiçi aktivitelerin cihazı kullanan kişi haricinde başka partiler tarafından görülmesini engellemeye yarar.

VPN teknolojisi aslında uzaktan çalışanların kurum dosyalarına ve belgelerine merkez ağına bağlanarak güvenli bir şekilde ulaşabilmelerini sağlamak için öncelikle şirketler tarafından kullanılmaya başlanmıştır. VPN programları ise bireysel kullanıcılara internete erişim sağlarken güvenlik ve gizlilik sağlayan yazılımlardır.

VPN programları küresel olarak bulunduğunuz konum üzerinden daha özgür bir internet altyapısına erişmenizi sağlarken bağlantınızı şifreler.

VPN programları ile ortak Wi-Fi ağlarına güvenle bağlanabilir, bulunduğunuz bölgede erişime engelli olan içeriklere ve web sitelere erişebilirsiniz. İnternet servis sağlayıcınızın çevrimiçi aktivitelerinizi görmesini VPN ile engelleyebilir ve aynı zamanda konumunuzu değiştirerek uçak bileti gibi alışverişlerinizde tasarruf yapabilirsiniz.

Ücretsiz ve şifresiz olan Wi-Fi ağlarına bağlanmak zararsız ve gibi gözükebilir fakat bu Wi-Fi ağları aslında herhangi birinin erişim sağlayabileceği ve güvenilir olmayan ağlardır. Ortak Wi-Fi ağlarında banka işlemi yaptığınızda kart bilgileriniz çalınabilir veya özel mesajlarınız siber saldırgan tarafından okunabilir ve içeriği değiştirilebilir. VPN kullandığınızda sunucu ile olan bağlantınız şifreli olduğu için ortak Wi-Fi ağına bağlansanız bile bağlantınız üzerinden aktivitelerinizin takip edilmesi ve içeriğinin okunması mümkün değildir.

VPN kullandığınızda internet servis sağlayıcınız çevrimiçi aktivitelerinizi göremez ve kaydedemez.

VPN ile bulunduğunuz coğrafyada IP adresi üzerinden erişime engellenen web sitelere ulaşabilirsiniz.

VPN programı seçerken ücretsiz yazılımları kullanmaktan kaçının. Ücretsiz VPN programları IP adresinizi değiştirmenize yardımcı olabilir. fakat IP adresinizin bağlantı sorunlarında ortaya çıkmasına sebep olabilir.

Popüler VPN şirketlerinden biri olan ExpressVPN, ücretsiz olan yazılımlarda kullanıcı verilerinin reklam amaçlı üçüncü partilere satılabileceğini belirtiyor.



Büşra @TechWarn.com


Techwarn.com, Mart 2014'te, dünyanın dört bir yanından gelen en son teknoloji haberlerini içeren bir web sitesi olarak tutkulu   bir                   blogcu ekibi tarafından kuruldu.

             Facebook Twitter İnstagram Youtube


Yorum Gönder

2 Yorumlar
* Lütfen Burada Spam Yapmayın. Tüm Yorumlar Yönetici Tarafından İncelenir.
  1. Hım internet kullanıcısının gizliliğini sağlayan bir sistemiş öğrenmiş olduk teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz teşekkür ederiz ziyaretiniz ve değerli yorumunuz için @HürPost

      Sil

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha Fazla Bilgi Edinin
Accept !