Sosyolojinin Temel Kavramları ve Sosyal Bilimlerde Yöntemsel Yaklaşımlar Konu Anlatımı |
Sosyoloji nedir?
Sosyoloji yaşamın görünüşte bilinen yanların nasıl farklı bir gözle gözlem ve yorumlanacağını gösterir. Sosyal bulgular insanların günlük yaşantılarında yaşamış oldukları deneyimlerden sağlanır. kısacası sosyolojinin incelemiş olduğu olay ve olgular sosyolojik olarak incelenmeden önce herkes tarafından yaşanmıştır. Toplumsal hayatta herkes günlük hayattaki yaşamları hakkında sağ duyulu bilgiye sahiptir sahiptir.Sağ Duyu: Herkesin hayat hakkında sahip olduğu ham bilgidir. sosyolojiyi sağ duyurudan ayıran ise insan davranışlarını ele alışlarındaki farklılıklardır.Toplum:Belirli bir kültürü üve bir takım toplumsal kurumlar paylaşan insanlar arasındaki ilişkilerden meydana gelir.
Toplumsal Davranış:Bütün davranışlar toplumsal davranış değildir. diğer insanların geçmişte meydana gelmiş şuanda meydana gelen veya gelecekte meydana gelmesi muhtemel davranışları ifade eden toplumsal kurum ve yapıyı meydana getiren davranışlara denir.
Toplumsal Yapı:Toplumu oluşturan temel grublardan ve toplumsal kurumlardan meydana gelen kalıcı sürekli ve örgütlü ilişkiler denir. Toplumsal KurumAile,Hukuk,Eğitim,Siyaset,Ekonomi,Din toplum ihtiyaçlarını gidermek için ortaya çıkmış ve toplumun yapısı temel değerlerinin koruması bakımından zorunlu sayılan nispeten sürekli kurallar topluluğudur.
Toplumsal Olgu:bireyin dışarısında bulunan ve sahip oldukları zorlama gücü sayesinde kendilerini bireye kabul ettiren davranış, düşünme ve hissetme biçimlerine denir. genel olan herşey toplumsal olgu olarak adlandırılır. toplumsal olgunun diğer bir ismi'de toplumsal gerçekliktir.
Toplumsal Grub:Üyeleri arasında ortak amaç ve çıkarlar olan üyelerinin karşılıklı ilişki içerisinde olduğu ve bir sürekliliği olan insan topluluğuna denir.
Örnek:Aile,bir sınıftaki öğrenciler birer toplumsal olgudur.
Benlik:Bireyin kendine ve kimliklerine,niteliklerine ilişkin algı ve düşüncelerimizin bütününe denir.
Statü:Diğer insnların bizim hakkımızda düşünce ve tutum davranışlarını belirleyen davranışlara denir. ve bu statüler iki grubta incelenir.- Edinilmiş Statü ( Erkek olmak,Kadın olmak doğuştan gelen )
- Kazanılmış Statü ( Öğretmen olmak, Baba olmak kendi çabalarımız )
Örnek:Aileye bağlılık,misafir perverlik ve benzeri
Norm:Ödüller ve cezalar ile güvence altına alınmıştır.Yaptırımlardan oluşmuş kurallar sistemine denir. toplumun kurallara uymaması sonucu uygulanan sonuçlara ise yaptırım denir.
Toplumsallaşma:İçerisinde bulunduğu toplumun kültürü öğrendiği etkileşim sürecine denir. Diğer bir adı ise Sosyalleşmedir.Sosyal Bilimlerde Temel Yöntemsel Yaklaşımlar
Bu yaklaşımların her biri ampirik,Teorik,sistematik toplumsal gerçekçilik anlayışı araştırma amaçları ve insan doğasına yaklaşımları açısından farklılaşmaktadırlar.- Pozitivist Yaklaşım
- Yorumlayıcı Yaklaşım
- Eleştirel Yaklaşım
- Feminist Yaklaşım
- Postmodern Yaklaşım
3 Temel Yaklaşım Pozitivist Yaklaşım,Yorumlayıcı Yaklaşım,Eleştirel Yaklaşım'dır.
Yöntem:Araştırmanın amaçlarına ulaşılmak için kullanmış olduğumuz yol ve yöntemlerdir.
Araştırma Tekniği:Araştırmanın amaçlarına ulaşmakta kullanmış olduğumuz anketler,görüşmeler,gözlem ve benzeri araçlardır.Pozitivist yaklaşım en önemli temsilcileri :Auguste Comte,Emile Durkheim
Yorumlayıcı yaklaşım en önemli temsilcileri :Max Weber
Yorumlayıcı yaklaşım en önemli temsilcileri :Karl Max
4 Yorumlar
Güzel bilgiler,paylaşımınız için teşekkürler.
YanıtlaSilDeğerli yorumunuz için teşekkür ederim @Beğendim Paylaştım
SilKendisi benim 4 yılımı verdiğim bölümüm olur: sosyoloji 🙈👩🎓
YanıtlaSilMerhaba ümran hanım değerli yorumunuz için teşekkür ederim bende sosyal hizmetler öğrencisiyim :)
Sil