Advertisement

Responsive Advertisement

Etik Ahlak ve İş Ahlakı Kavramları

Ahlak kavramları

ETİK AHLAK VE İŞ AHLAKI KONU ANLATIMI

Etik Kavramı

Felsefe gözle görülemeyen meseleler ve kanıtlarla ilgilenmektedir. Ahlak ise gözle görülebilen olaylar ilgilenmektedir. ve ahlakın temel konusu insandır.
"Belli bir toplumun belli bir döneminde bireysel ve toplumsal davranış kurallarını saptayan ve inceleyen bilim... Herhangi bir insanın doğası gerekiği uyguladığı davranışları dile getiren Arapça hulk sözcüğünün çoğulu olan ahlak terimi, huy, seciye,mizaç izlenimlerini çoğul olarak kapsar" şeklinde tanımlanmıştır.

Etik ve Ahlak Ayrımı

Moral ve ya etik, ahlak ilgili birbirine benzer etimolojiye sahiptir. Etik insanın bireysel ve toplumsal ilişkilerini ne şekilde yönetmesi gerektiğini iyi ve kötü söz davranışı belirleyecek kriterlerin neler olabileceğini inceleyen bilim dalı olarak tanımlanmıştır.

Ahlak Felsefesi

Felsefenin nelerin iyi nelerin kötü olduğunu insanın yaşama hedefinin ne şekilde olması gerektiğini; ahlaklı ve kudretli ve yaşam sürecinin hangi öğeleri bulundurduğunu araştırmasını sürdüren dalına karşılık gelmektedir.

  • İş ahlakı,evrensel,toplumsal ve kültürel değerler iş dünyasında birey-birey,birey-grup-,birey-örgüt, ve örgüt-örgüt  ilişkilerini değerlendirmede normlar ve ilkeler ile bunlar kapsamında değerlendirme yapmayı içermektedir.

İş Ahlakının Önemi

İş ahlakına uymayan davranışların içerisinde aşırı kazanma hırsı,haksız edinim,bencillik benzeri bizzat problemli anlayışlar bulunabileceği rekabete karşı koyabilme,rekabette öne geçme,daha fazla yatırım ve istihdam oluşturma ve benzeri daha olumlu yaklaşımlar yer alabilmektedir.

Sanayi devrimi ile birlikte hızla çoğalan üretim ve bunun sonucunda ki çok fazla tüketimin oluşturduğu yükler, doğanın hızlı bir şekilde kirlenmesine sebep olmuştur. Bu problemler yanında çoğalan kamuoyu baskısı ve hükumetlerin kurumsal değişiklikler ve zorlamaların sebebi ve etkisiyle özellikle'de 1960'lardan itibari ile iş ahlakı konularına daha fazla düzeyde alakanın ortaya çıktığı söylenebilir.

İş Ahlakına yaklaşımlarında ki gelişmeler dönemsel olarak şu şekilde sıralanabilir.

  1. İş dünyasında ahlak arayışı dönemi (1900-1920)
  2. İş dünyasında profesyonellik ve iş ahlakı dönemi (1920-1950)
  3. İş dünyasında büyüyen ölçekler ve iş ahlakında karmaşıklık dönemi (1950-1970)
  4. Önleyici ve düzenleyici iş ahlakı arayışı dönemi (1970-1900)
  5. Küresel işletmecilik ve küresel iş ahlakı dönemi (1990  - )

Yorum Gönder

3 Yorumlar

  1. Çalışırken keşke insanlar iş ahlakına daha çok özen gösterebilse. Hırs ve bencillik çok fazla maalesef.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke her şey dilediğiniz gibi olsa ama maalesef :S Böyle olmuyor..

      Sil
  2. bir tür güdülemedir hepsinin amacı. 1980'li yıllarda iş çevreleri dolandırılmaya başladığı ve senet, çekleri tahsil edememeye başladıkları zaman ahlak okulu açma önerisi getirmişlerdi sanki kendilerinden başka çalan varmış gibi. nereye bakılırsa bakılsın dünyada memleketteki gelirin çok büyük -yüzde doksan beşlerde- kısmını tepedeki yüzde üç civarı alır. bu durum hırsızlıktan başka bir yöntemle açıklanamaz bana göre. :) yazı oldukça klasik.

    YanıtlaSil