Advertisement

Responsive Advertisement

Beyin ve Davranış

psikoloji  beyin ve davranış konu anlatımı

Beyin ve Davranış Konu Anlatımı

İnsanın davranışları beyninin hakimiyetindedir.Her hangi bir davranışımız içerisinde bulunan sinirsel süreç milyonda biri kadar çok kısa bir zaman içerisinde sinir sistemimizde gerçekleşmektedir.

Nöroloji alanında çalışan psikologlar; Beyin ve sinir sisteminin yapısını,bireylerin istekli ve isteksiz bütün davranışlarının ne şekilde kontrol ettiğini vücudun başka organlarıyla iletişimini bazı psikolojik sorunların veya hastalıkların altında yatan biyolojik sorunları ve bu sorunların tedavi yöntemlerini çalışmaktadırlar.

SİNİR SİSTEMİ

içerisi ve dış konumda bulunan duysal bilgileri alarak bu bilgileri işleyen ve işlemiş olduğu sonuçları duygu,düşünce,algı ve davranış çözümlerini üretip sunan bir sistemdir. iç ve dış ortama ait duysal bilgileri alan,işleyen ve bu işlem sonucu algı,düşünce,duygu ve davranış yanıtlarını üreten bir sistemdir.
Sinir sistemi iki ana parçadan oluşmaktadır bunlar;
  • Merkezi Sinir Sistemi
  • Çevresel Sinir sistemi
Beynimiz ve omur ilik merkezi sinir sistemini oluşturmaktadır diğer bölümler ise çevresel sinir sistemini oluşturmaktadır.Merkezi sinir sistemi kafatası ve omurganın oluşturduğu kemik yapısı ile korunmaktadır. Merkezi sinir sistemi üç ana parçadan oluşmaktadır bunlar;
  1. Omurilik
  2. Beyin sapı
  3. Ön beyin
Omurilik ve beyin sapı duysal ve motor sinyallerinin beyinle iletişimini sağlamaktadır. ön beyini çevreleyen beyin kabuğu korteks insanda en gelişmiş beyin bölgesidir ve bilinçli olaylara yardım etmektedir.

Çevresel sinir sisteminin temel görevi

Merkezi sinir sistemiyle vücudun başka bölümleri kısacası iskelet kasları ve iç organları arasında iki yönlü bağlantıyı sağlamasıdır.Sinir sisteminin temel yapısı sinir hücreleri bir diğer anlamıyla nöronlardır.
Nöronlar:Sinir sisteminde bilgi alışveriş sağlayan temel hücrelerdir.nöronların aralarında bilgi alışverişi elektro kimyasal sinyal iletim biçiminde gerçekleşmektedir.Bir sinir hücresi kendisine gelen uyarıları bir elektriksel sinyal olarak kendi bünyesi içinde ilerletmektedir.bu işlemin adına aksiyon potansiyeli denir.
Sinir hücreleri
Birbirleri arasında temas etmemektedirler,sinir hücreleri arasındaki bağlantı bölgelerine sinaps adı verilir.. sinaps kelimesinin anlamı kavşaktır.bir sinir hücresi kendi ürettiği elektrik sinyalini kimyasal bir sinyale dönüştürerek haberleşmekte olduğu diğer sinir hücrelerine geçirmektedir.sinaps'ta bulunan bu kimyasal taşıyıcılara nörotransmitter denir. bir sinir hücresi üstünde bin hatta binlerle ifade edilecek sinaptik bağlantı bulunmaktadır.

SİNİR SİSTEMİNİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ

Omurilik ve beyin sapı;refleks merkezidir,çevresel sistem ile ön beyin aralarındaki geçişleri sağlamaktadır.
Hipotalamus;Vücudun dengesini koruyan çevresel sistemler ile etkileşim sağlamaktadır.
Talamus;Kendisine ulaştırılmış olan sinyalleri işleyerek beyin kabuğuna göndermektedir.
Amigdala ve Hipokampus;Duygular ve hafıza ile alakalı sinirsel sistemlerin oluşturmuş olduğu limbik sistemdir.
Serebellum ve Bazal ganglion;Hareketlerin dizaynına katılan beyin kabuğu dışarısındaki yapılar denir.
Beyin Kabuğu(Korteks);sinir sisteminin işlemlerine yardımcı olur ve en yetkili bütünleştirme bölgesidir.

BEYİN

Beyin kabuğu iki beyin yarım küresini'de dışarıdan örten iki üç mini metre kalınlıkta bir örtü şeklindedir.Beyin kabuğunda sinir hücrelerinin sayısı 25 milyar'dır. Sinaps sayısının muhtemel olarak 300 trilyon tane olduğu halen düşünülmektedir,Beyin kabuğu kıvrımlı bir yapıya sahip olmaktadır ve bu kıvrımlar sayesinde yüzey alanı genişlemektedir.Beyin kabuğunun sağ ve sol iki tarafı çeşitli fonksiyonlar'da yetkili olmuşlardır.
Beyin kabuğu derin içerlek bölüm ile;
  • Frontal
  • Motor,ön motor,ön ilişkilendirme korteksi bulunmaktadır.
  • Pariyetal
  • Oksipital
  • Temporal
  • Pariyetal,Oksipital ve Temporal duysal,ilişkilendirme bulunmaktadır.
Bulunmak üzere dört ana loba ayrılmaktadır; Bu loblar'da duysal sinyallerin ulaşmış olduğu duysal alanlar,istekli hareket sinyallerin başlamış olduğu motor bölümler,motor,duysal ve limbik sinyalleri bularak işleyen ilişkilendirme alanları bulunmaktadır.

Yorum Gönder

6 Yorumlar

  1. Ortaokulda fen bilgisi dersinde okuduğumuz konuları yeniden okumak güzel oldu. Arada fen bilgisi de lazım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilgi her yerde lazım sizi eski anılarınızı harekete geçirdiysem ne mutlu bana bilgi her yerde lazım :)

      Sil
  2. Çok bilgilendirici bir paylaşım olmuş. Emeğine sağlık :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmeniz memnun oldum teşekkür ederim @Yıldız

      Sil