![]() |
GELENEKSEL AĞAÇ EV SOHBETLERİ #281 |
Sevgili okuyucular, bu hafta Ağaç Ev Sohbetleri'nde, SADE VE DERİN tarafından hazırlanan bir konu ile karşınızdayız. Her hafta bir sohbet konusu belirleyerek, eşlik etmek isteyen herkesin görüşlerini paylaşabileceği bu etkinlikte, bu haftanın konusu oldukça ilgi çekici:
İnsanlığa En Faydalı Buluş Veya Buluşlar Nedir? Nelerdir?
Geçmişten günümüze, insanlık tarihi birçok önemli buluşa tanıklık etmiştir. Bu buluşlar, yaşam şeklimizi, iletişimimizi ve sosyal ilişkilerimizi köklü bir şekilde değiştirmiştir. Özellikle Televizyon ve internet gibi teknolojiler, hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Ancak, bu teknolojilerin getirdiği değişimlerin yanı sıra, geçmişteki sosyal yaşamın da ne kadar farklı olduğunu unutmamak gerekir.
Geçmişin Sosyal Yaşamı
Bir zamanlar insanlar, daha sevinçli ve sosyal bir yaşam sürüyorlardı. Çocuklar dışarıda top oynar, aileler ve komşular bir araya gelir, dostluklar yüz yüze kurulur ve pekiştirilirdi. Radyo işitmek, antik ansiklopedilerden bilgi birikimi edinmek ve mektuplaşmak, iletişimin temel taşlarıydı. O günlerde, insanlar daha fazla etkileşimde bulunuyor, sosyal bağlarını kuvvetlendiriyorlardı.
Teknolojinin Getirdiği Değişim
Günümüzde ise, televizyon ve internet gibi buluşlar, bağlantı şeklimizi köklü bir şekilde değiştirdi. Artık bilgiye ulaşmak, sosyal medya aracılığıyla insanlarla bağlantı kurmak çok daha pratik. Ancak bu durum, yüz yüze iletişimin azalmasına ve sosyal ilişkilerin zayıflamasına neden olabiliyor.
İştirak ve Aktarma
Bu bağlamda, Geleneksel Ağaç Ev Sohbetleri #281 etkinliğine katılmanızı ve bu önemli konudaki düşüncelerinizi paylaşmanızı bekliyoruz. İnsanlığa en faydalı buluşların neler olduğunu tartışmak, geçmişle günümüz arasındaki farkları algılamak ve geleceğe dair umutlarımızı dağıtmak için bu fırsatı kaçırmayın!
Siz de bu hoş etkinliğe eşlik etmek ve düşüncelerinizi dağıtmak isterseniz, detayları SADE VE DERİN blog sayfasındaki ilgili gönderide öğrenebilirsiniz. Unutmayın, her bir görüş, bu sohbetin zenginleşmesine katkı sağlayacaktır.
tv ve internet evet evet :)
YanıtlaSil😇 Sevgili Deeptone, ziyaretiniz ve değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Düşünceleriniz, Ağaç Ev Sohbetleri'ni daha da güzelleştiriyor. Minnettarım.
SilMerhabalar.
YanıtlaSil1955 doğumlu olmam hasebiyle, çocukluğum da evlerimizi cam şişeli gaz lambaları ile aydınlattığımızı çok iyi hatırlarım. Geceleri salon büyüklüğünde bir odada hep bir arada yer yataklarında uyurduk. Gece yanan sobanın kömür atılan kapağındaki üç delikten içinde yanan kömürün alev hüzmeleri odanın duvarına oynayan ışıklar şeklinde yansırdı. Sobanın üzerindeki alüminyum güğümdeki kaynamaya başlayan suyun melodileri bir harikaydı. Tüm bunlar, yatakta uyumaya çalışan bizlere bir masal ve ninni gibi gelir ve hemen uykuya dalardık.
Çok geçmedi 1955 yılında inşaatı tamamlanan Hırfanlı hidroelektrik santralından ilçemize elektrik verildi ve evimize sıva üstü boru, priz, duy ve anahtarlar bağlandı ve içinde flaması bulunan ampullerle dünyamız aydınlandı. Bu ampuller ışıkla beraber ısındığı için hem ışık, hem de ısı verirdi. Çok sıcak olduğu için elimiz değemezdik. Derken evimize 1950 model 6 lambalı Philips BTR 340 A model bir radyo renk kattı. Ajanslar, türküler, arkası yarınlar, bir roman bir hikayeler, mikrofonda tiyatrolar ile büyüdük... 1972 yılında ilk defa evimize televizyonu kurduk ve o zamanki sınırlı televizyon yayımlarını izledik. Komşularımız televizyon izlemeye her akşam bize gelirlerdi.
Şimdi nereden nereye geldik. Çok hızlı geliştik. Ben ilçemize ilk bilgisayarı getiren ve ilk bilgisayarlı memur maaş bordrosu hesaplayıp yazıcıdan çıktısını alan biriydim.
Tüm bu bahsettiğim şeylerin, insanlığa en yararlı buluşların neler olduğu konusunda yeterince bilgi verdiği kanısındayım. Yararlı buluşlar saymakla tükenmez. Bunlar bizlerin bizzat yaşayarak elde ettiği faydalı buluşlardı.
Paylaşım için teşekkür ederim. Emeğinize ve gönlünüze sağlıklar dilerim.
Selam ve saygılarımla.
Recep Bey'in anıları, günümüzün hızlı teknoloji çağında unuttuğumuz, daha yavaş ve sıcak bir sosyal yaşamın nostaljik bir resmini çiziyor. Gaz lambasının loş ışığı ve sobanın sıcaklığıyla örülü o günler, şimdi çok uzak bir hayal gibi.
Sil