Hacklenmiş Olabilir Misiniz?

hacklenmis olabilir misiniz?

Hacklenmiş Olabilir Misiniz?

Bir siber saldırgan ya da bir siber saldırgan grubu cihazınızı hacklemiş olabilir ve siz bunun farkında olmayabilirsiniz. Siber saldırganlar cihazlarınızın kontrol edebilmek için ağınıza sızmış ya da cihazınıza kötü amaçlı yazılım yerleştirmiş olabilir.

Ağ bağlantınızı gizlemek ve korumak için VPN kullanabilirsiniz. Kötü amaçlı yazılımlara karşı bilgisayarınıza lisanslı bir antivirüs programı indirebilirsiniz.

Hacklenmiş olabilir misiniz?,Hacklendiğinizi nasıl anlayabilirsiniz?

Aniden Açılan Pop-up Problemi

İnternet'te dolaşırken sık bir şekilde açılır pencerelere maruz kalıyorsanız hacklenmiş olabilirsiniz. İnternet'te bir web siteyi ziyaret ederken ve herhangi bir yere tıklamadan bilgisayarınızda başka pencereler açılıyorsa cihazınıza kötü amaçlı yazılım yerleştirilmiş olabilir.

Haberiniz Olmadan Ortaya Çıkan Tarayıcı Araç Çubukları

Tarayıcınızda indirmediğiniz ve nereden geldiğini bilmediğiniz bir araç çubuğu bulunuyorsa cihazınıza kötü amaçlı yazılım indirmiş olabilirsiniz.

İstenmeyen araç çubukları sinir bozucu olabilir. Tarayıcı ayarlarınızı değiştirebilir. Örneğin, Ana sayfanızı spam bir web siteye yönlendirebilir. Buna ek olarak, bu araç çubukları izninizi almadan Kötü amaçlı yazılımları indirebilir.

Tarayıcınızda bilmediğiniz araç çubukları varsa bu araç çubuklarını silmeniz gerekmektedir. Bu araç çubuğu muhtemelen güvenilir olmayan bir kaynaktan bir yazılım indirirken onunla birlikte gelmiştir. Bilgisayarınızdaki uygulamalar kısmından güvenilir olmayan kaynaktan indirdiğiniz yazılımları silerek bu araç çubuklarından kurtulun.

İstenmeyen Yazılım İndirilmesi

İstenmeyen araç çubuklarına benzer olarak bilgisayarınızda sizin indirmediğiniz ve bilmediğiniz bir yazılım bulunuyorsa hacklenmiş olabilirsiniz.


Bu tür yazılımlar bilgisayar sisteminizdeki diğer yazılım programlarını değiştirebilir ya da kontrol edebilir.

Antivirüs programı kullanıyorsanız onu devre dışı bırakabilir ve bilgisayarınızı kötü amaçlı yazılımlara maruz bırakabilir.

Bilgisayarınıza lisanslı olmayan bir yazılım indirirken bu üçüncü parti yazılımı indirmiş olmanız muhtemel. Bilgisayarınıza kötü amaçlı yazılım girmesini engellemek için güvenilir olmayan bir kaynaktan yazılım indirirken bile yazılım kurulumu sırasında bütün adımları dikkatlice okuyun ve işaretli olan kutuların özellikle gerekmiyorsa işaretlerini kaldırın.

İstenmeyen Web Sitelere Yönlendirilme

Bilgisayarınızda ya da akıllı cep telefonunuzda tarayıcıda bir web siteye girmek istediğinizde başka bir web siteye yönlendiriyorsanız hacklenmiş olabilirsiniz.


Tarayıcı URL kısmına hangi adresi yazarsanız yazın belirli bir web siteye yönlendiriyorsanız cihazınıza kötü amaçlı yazılım bulaşmış demektir.

Bu durumda cihazınızda ki lisanssız yazılımları kaldırılmalı ve antivirüs taraması yaparak kötü amaçlı yazılımları tespit etmeli ve onları temizlemelisiniz.

Gerçek Olmayan Uyarılar

İnternet'te dolaşırken aniden ‘’Bilgisayarınızda 70 Virüs Bulundu! Temizlemek için Hemen Bu Programı İndirin’’ diye uyarı veren pencerelerle mi karşılaşıyorsunuz? Kendi antivirüs programınızdan ya da başka bir koruma programından bu çeşit uyarılar mı alıyorsunuz? Siber saldırganlar bilgisayarınızı ele geçirmek için genellikle güncellenmemiş yazılımları ve programları kullanırlar. Bunun için de yazılımların zayıf noktalarını keşfederek sahte uyarılar gönderebilirler.

Bu durumlarda gerçek bir uyarı aldığınıza inanmıyorsanız; uyarı üzerinde herhangi bir işlem başlatmayın, gösterdiği linke tıklamayın ve/veya kurulum gerçekleştirmeyin. Sahte uyarı üzerinden cihazınıza casus programı indirebilirsiniz. Bu şekilde siber saldırgan kredi kartı bilgilerinize kadar bilgisayarınızda bulunan her kişisel veri ve bilginizi çalabilir.

Oltalama E-postaları

Aslında aldığınız her bir oltalama e-postasıyla bir siber saldırıya uğruyorsunuz. Oltalama saldırısı nedir? Siber saldırganların bir kurum ya da kişi gibi davranarak kişisel veri ve bilgilerinizi e-posta üzerinden ele geçirmeye çalışmasıdır.


Bir siber güvenlik şirketi olan ExpressVPN, oltalama e-postalarının genellikle ‘’Facebook’ta biri sizden bahsetti’’ gibi masum içeriklere sahip olduğunu belirtiyor.

Oltalama e-postalarının kurbanı olmamak için gönderenin e-posta adresini her zaman kontrol edin ve tanımadığınız kişilerden ya da beklemediğiniz anda gelen e-postaların içeriklerini dikkate almayın.

Büşra @TechWarn.com

Techwarn.com, Mart 2014'te, dünyanın dört bir yanından gelen en son teknoloji haberlerini içeren bir web sitesi olarak tutkulu   bir                   blogcu ekibi tarafından kuruldu.

             Facebook Twitter İnstagram Youtube


Yorum Gönder

7 Yorumlar
* Lütfen Burada Spam Yapmayın. Tüm Yorumlar Yönetici Tarafından İncelenir.
  1. Eskiden netbook ta çok olurdu ama hiç hacklendiğim aklıma gelmezdi. Teşekkürler bilgi için

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bütün sanal ortamlarda dikkatli olmamız gerekli rabia hanım iyi günler dilerim yorumunuz için teşekkürler.

      Sil
  2. Off yaaa çok dikkatli olmak gerekiyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne yazık ki teknolojiyi iyiye kullanılmadığı her an risk altındayız..

      Sil
  3. Bu tür durumlara maruz kalmamak için hiç bir program indirmiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güvenilir olmayan programları kullanmamanız çok etkileyici bir çözüm

      Sil
  4. Oğlumun laptop unda çıkmıştı öyle bir araç çubuğu. Aşırı yavaşlatmıştı. Silince düzeldi.

    YanıtlaSil

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha Fazla Bilgi Edinin
Accept !