Psikolojide Araştırma Yöntemleri Konu Anlatımı |
BİLİMSEL AÇIKLAMA
Psikoloji olarak ilk aklımız gelen isim Freud'dur. teorileri ise "bilimsel" olarak kabul edilmez.
Örnek:Freud göre:yılan fobisi olan bir yetişkinin , aslında çocuklukluk döneminde bastılırılmış korkuları bulunmaktadır. Fakat bastılırılmış olduğu için korkuların bulunduğunun veya yokluğunun sınanması mümkün olamaz. kişi ise farkında değildir. bastırılmış korkuların olması gözlemlenemez, sınanmaz,yanlışlanmaz dolayısıyla'da bilimsel açıklama olarak kabul edilmez.
BİLİMSEL SÜREÇ
Bir araştırmanın içerisinde takip etmesi gerekli basamakları bulunmaktadır.- Araştırma fikrinin oluşturulması
- Araştırma deseninin oluşturulması
- Verilerin toplanması
- Verilerin analizi
- Çalışmanın makale haline gelmesi ve basılması
Bilim insanları elde ettikleri bulguları yayınlamaları için makaleler yazarlar ve dergilerde yayınlanması için uğraşırlar. Gerçek anlamda bilimsel dergideki makaleler konu uzmanı diğer bilim insanları tarafından gözden geçirilmektedir.
Bilim insanları konferanslar düzenleyerek alanlarındaki yenilikleri birbirleri ile paylaşır , bilim birikerek ilerlemektedir. bu süreçler bilginin sistematik biçimde birikimine yol açar. Bilime olan güvenimiz bundan ileri gelir.
SÖZDE BİLİM
Belli standartlara uymayan sözde bilim denir. bir diğer adı "sahte bilim"dir. bilimin gerektirdiği standartları taşımaz bilimsel araştırmalarla desteklenmemesi halde bilim kılıfı altında bizlere sunulan bilgi,iddia,inanç ve uygulamalarıdır. sözde bilim toplumda bilime duyulan saygı ve güvenin biri ve birileri tarafından çoğunlukla maddi çıkar sağlamak için kötüye kullanılmasına denir. kim öne sürmüş olursa olsun test edilerek sınanmadan iddiaların doğru veya yanlış olduğunu bilmek mümkün değildir.
Bazen bilim insanları tarafından öne sürülen iddialar test edildikten sonra bilimsel bir değeri olmadığı görülebilir.
Sözde bilim genellikle ticari bir amacı bulunur bunlar:kitap satmak,her hangi bir hizmeti pazarlamak,müşteri çekmek için bir araç olabilir
Bİlimsel bilgiler insanın faydasını amaç ediniz kâr amacı güdülmez. Temel değer gerçeğe daha yakın bilgiler elde eder.
KAVRAMSAL VE İŞLEMSEL TANIM
Sözde bilim tam tersine psikoloji bireylerin iç dünyaları ve davranışlarına dair iddiaları bilimsel teste tutar.Bilimsel testler şu şekilde sıralanabilir
Örnek:hafıza,yaratıcılık,kişilik,ön yargı,empati,zeka,liderlik ve benzeri şekilde sıralanır. bu tür kavramların ortak özelliği mutlak bir fiziksel tanımları bulunmayan soyut kavramlar olmasıdır.
Soyut kavramları ölçmek için ✹🌟yaratıcı yöntemler🌟✹geliştirilmesi gerekir.
- Psikolojide aşılması gereken ilk engel YARATICI YÖNTEMLER geliştirmektir.
Kavramsal Tanım:
Olgunun o çalışmada kabul edilen sözcük anlamıdır.İşlemsel Tanım:
Aynı olgunun o çalışmada nasıl ölçüleceğinin bilgidir.
ÖRNEK:Araştırmanın konusuna göre, "eğitim" kavramsal olarak eğitim, yaygın eğitim veya bireyin entektüel seviyesi olarak tanımlanır.
Entelektüel, zekâsını ve analitik düşünme yetisini mesleği gereği ya da şahsî amaçlarına erişmekte kullanan kişi.
ÖRNEK:Araştırmanın konusuna göre, "eğitim" işlevsel olarak eğitim, örgün eğitim, kişinin okula devam ettiği toplam yıl sayısı entektüel seviyesi özel olarak hazırlanan genel yetenek testlerinden aldığı en yüksek puan olarak tanımlayabiliriz.
Araştırmanın sonuçları bu tanımlara göre yorumlanması ve genelleştirilmesi gerekir.
KORELASYON VE DENEY
Psikoloji kavramlardan daha çok,kavramlar arası ilişki ile ilgilenir ve bu düzenli ilişkileri kesinleştirmeye çalışır.
Örnek:Bir çocuğun okuldaki kitap sayısı ile çocuğun zekâsı arasındaki ilişki nedir?
Psikoloji araştırmalarında bu kavramlar arası ilişki ölçmede kullanılan yöntem korelasyon ve deney adı verilir.
- KAVRAM:Okuldaki kitap sayısı
- KAVRAM:Zekâ Düzeyi
- Korelasyon: iki kavramın ilişkisinin yönünü ve kuvvetini belirler. iki kavramda düzenli olarak arta bilir,azala bilir,biri artarken diğeri azalabilir.
- Deney:Neden ve sonuç ilişkisi deneyler ile kontrol edilir. Temel olarak deneyde zamansal koltrol vardır.bir olgu değiştirilerek diğer olgu test edilir.
ÖRNEK:Boy ile kilo arasında pozitif bir korelasyon vardır. boy artarken kiloda artar.Bu ilişki çocuk yaşlarında gözlemlenebilir. yetişkinlikte ise aynı hızda olmayabilir.Korelasyon bize iki değişken arasında bir ilişki olduğunu söyler.iki ilişki arasında negatif veya pozitif olması diğerinin sebebi olduğu anlamına gelmez.
ÖRNEK:Müzik dinlemek insanları sakinleştirip sakinleştirmeğini test ediyorsak benzer özelliklere sahip grublara müzik dinletilir,ve sakinlikleri ölçülür,daha çok dinleyen daha az dinleyene göre sakin oluyorsa bu bulguyu sakinleşti şeklinde yorumlayabiliriz.
Psikoloji okumak emek ister. Birazda yürek ister sanırım.
YanıtlaSil