Yaşlılarda Biyolojik Ve Sosyal Değişiklikler

 

YASLILARDA BİYOLOJİK VE SOSYAL DEĞİŞİKLİKLER KONU ANLATIMI


Yaşlanma temelde döllenmeden hemen sonra başlayan, yavaş yavaş beraber gelişen ve bireyin görünüm olarak 'da yaşlandığı bir aşama olarak ölüme kadar sürekli devamını sürdürür.
Yaşlanma tıbbi bir olay olduğu kadar ayrıca sosyal bir konudur.

Fizyolojik Yaşlanma Belirtileri Nelerdir?

  • Görmede azalma
  • İşitmede azalma
  • İskelet sistemi oluşan değişiklikler
  • Beyinde oluşan değişiklikler

Solunum Sistemi Farklılıkları

Genç yetişkinlerde çoğunlukla daha çok olan solunum yüzey alanı yaşla birlikte yavaş yavaş azalır.Yaşlanma aşamasında akciğer elastikiyeti de azalır ve soluk alırken elastikiyet düşmesi sebebiyle daha fazla çabalamak gereklidir.

Sindirim Sistemi Farklılıkları

Genelllikle yaşlanma ile orrtaya çıkan sindirim sisteminin hareket, Genelllikle yaşlanma ile orrtaya çıkan sindirim sisteminin davranış kapasitesi, salgı içeriği ve emilim seviyesi düşer.
Dilin üzerinde bulunan tat tomurcuklarının azalması 50'li yaşlarda başlamaktadır.

Boşaltım Sistemi Farklılıkları

Yaşın ilerlemesiyle beraber böbreğin yapısal olarak en ufak cismine verilen ad olan nefron sayısında azalma dikkat çeker.Böbrek kitlesi ve işlemlerindeki düşüş sebebiyle böbrek yetmezliği yaşlılarda meydana gelmektedir.

Kas İskelet Sistemi Farklılıkları

Kemikler kasları destekleyen bir oluşum sahhiptir.Yaş ilerledikçe kemik dokusunun sayısı düşer ve yapı olarak da zayıflar.

Sinir Sistemi Farklılıkları

Yaşlanma sürecinde sinir sisteminin standart yapısında birden fazla değişim olmakla birlikte bireyin nörolojik bir sıkıntısı yoksa sinir sistemi farklılıkları yaşlının günlük görevlerini fazla etkilemez.

İşitme ve Görme Sistemindeki Farklılıklar

İşitme kaybı yaşlı insanlar arasında çoğunlukla karşılaşılan bir sorundur. Yaş ilerleme sürecinde ilk başta yakın ilerleyen aşamada uzak gözlük ihtiyacı gereklilik göstermektedir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Lütfen Burada Spam Yapmayın. Tüm Yorumlar Yönetici Tarafından İncelenir.

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha Fazla Bilgi Edinin
Accept !