![]() |
İNSAN HAKLARININ DÜZENLENMESİ VE SINIRLANMASI KONU ANLATIMI |
Sınırlama, insan haklarının korunması ele alındığında, hakkı ortadan kaldıracak biçimde uygulanamaz.
Sınırlama Kavramı ve İnsan Haklarının Sınırlanması
Temel hakların üstüne birkaç sınırlamanın eklenmesi, temelde, belirlenmiş hakların düzenlenmesi yetkisini anlatmaktadır. Bütün hak ve hürriyetlerin, insan hakları hukuku kaynaklarında dile getirilmiş olmasa da, o hürriyetin niteliğinden kaynaklanan doğal, objektif çizgileri bulunmaktadır. Bu sınırlamalar hem Anayasalar hem de yasalar ile uygulanan sınırlamalardır.
Sınırlanması Olan ve Olmayan Haklar
Bir takım hak ve hürriyetler, uluslararası, bölgesel ve ulusal insan hakları hukuku dokümanlarında mutlak terimler ile anlatılmıştır. Bu terimlerin de kesinlikle sınırlanması durumu söz konusu değildir.
Sınırlayıcı Biçimde Anlatılan Haklar
Bir takım hak ve hürriyetler yasalar ile ve elverişli sebeplerin olması durumunda sınırlanabilir.
Belli Bir Amaçla Kullanılması Sınırlanabilen Haklar
Bir takım haklar, kimi koşullar altında sınırlandırılabilir.
İnsan Haklarının Sınırlanmasında İlkeler
İnsan haklarının sınırlanabilmesinde, yasa koyucunun sınırlarını kavramını açıklayarak tanımlayan ilkeler YEDİ BAŞLIK halinde toplanmaktadır.
Sınırlamaların gerekliliği Bir toplumda kesinlikle sınırsız hürriyet anlayışı bulunmayacağı, sınırsız hürriyetlerin anarşi ve hürriyetsizlik oluşturacağı bir temeldir.
Sınırlamaların yasallığı Temel hak ve hürriyetlerin korunmasına yönelen hukuki araçların temeli olanı, sınırlamaların yasama organlarına bırakılmış olmasıdır.
Sınırlamaların sebebe bağlılığı Temel hak ve hürriyetler sadece Anayasa'nın gerekli maddelerinde belirtilmiş nedenlere bağlı olarak ve sadece kanunla sınırlandırılabilir.
Anayasanın sözüne ve ruhuna uygunluk ilkesi Anayasanın sözü şeklinde anlatılan, genel olarak Anayasa metninde açık durumda düzenlenen şartlardır.
Ölçülülük Kamu gücü, bir hak ve hürriyeti sınırlama zorunluluğu durumunda elinde bulunan araç veya araçları ölçülü kullanmaktadır.
Demokratik toplum gereklerine uygunluk Bir devlette insan haklarının büyümesi için iki temel siyasi gelişmenin bulunması gerekmektedir. Bunlar şunlardır: liberalleşme ve de demokratikleşmedir.
Hakkın Özüne Dokunmama 1961 Anayasası'nda temel hak ve hürriyetlerin sınırlandırılması durumunda, hakkın özüne dokunulmayacağı anlatılmıştır.
gavel Yorum Kuralları sentiment_satisfied_alt