TEKNOLOJİ, TOPLUM VE İNSAN KONU ANLATIMI |
- Avcı Ve Toplayıcı Toplum
- Tarım Toplumu
- Sanayi Toplumu
- Bilgi Toplumu
Avcı ve toplayıcı toplumları zor iklimler sebebiyle yeni besin kaynakları arayan ve av hayvanlarını takip ederek küçük gruplar şeklinde göçebe halinde yaşamışlardır.
Tarım toplumu nedir?
İklimlerin sürekli değişmesi ve yiyecek ürünlerin stokta az kalması sebebiyle gereksinimlerin bozulması nedeniyle tarım devrimi yaşanmıştır.Tarım devriminde çiftçilik ve hayvancılık konusuyla ilgili yardımcı kaynaklar bulunmuştur.bunlara örnek verilecek olursa dokumacılık,çömlekçilik söylenebilir.
Sanayi toplumu nedir?
Sanayi toplumu on sekizinci yüzyılların sonuna doğru üçüncü çeyreğinde başlamıştır.Sanayi toplumunda ilk yapı olarak buhar makinesi ileri süreçte el aletleri kullanımı azalması ile el aletlerinin yerini makineler almıştır.Yüzyıl sonra elektrik ve içten yanmalı motor icat edilmiştir.Kimyasal,çelik döküm ve telefon keşfedilmesi ile iletişim teknolojileri yaygınlaşmıştır.İkinci dünya savaşı sonrası teknoloji gelişimler ile mikro elektronik bilgisayar ve telekomünikasyon alanında gelişmeler olmuştur.
Bilgi toplumu nedir?
Bilgi toplumuna yirminci yüzyıl internet ve bilgi devrimi ortaya çıkmasıyla geçilmiştir. Bilgi toplumuna geçilmesiyle ekonomi ve üretimde bilgi en önemli sermaye olmuştur.Bilgi toplumu sanal ağlarda iletişim ve yaşam insan için önem arz etmekle beraber evrensel köy oluşturmuştur.
Evrensel köy nedir?
İnsanların birbirleri ile sürekli iletişim halinde olabildiği istediği zaman istediği bilgiye her yerde ve her zaman erişebildiği sürekli haberdar olabildiği bir dünya düzenidir.Genellikle bu işlemi sağlayan araçlar Mobil iletişim araçlarıdır. Castells bu topluma ağ toplumu adını vermiştir.Ağ toplumu nedir?
Ağ toplumunun temel amacı yer ve zaman sınırlamasının kablosuz ağ teknolojileri ve mobil iletişim araçları ile tamamen ortadan kaldırılmasına ağ toplumu denilmektedir.
Dijital yerliler teknolojiyi nasıl kullanır?
Dijital yerlilerin teknolojiyi nasıl kullandığını beş basamakta inceleyebiliriz;
- Kişisel Bilgi Ve Eğlence
- Sosyal İletişim
- Günlük Kullanım
- Profesyonel Çalışma
- Ders Çalışma
Teknoloji Felsefeleri
Teknolojiyi daha iyi anlayabilmek için teknolojiye felsefi bir biçimde yaklaşmak gerekmektedir.Teknoloji felsefeleri şu şekilde sıralayabiliriz;- Kullanıma odaklanan belirlenimcilik
- Sosyal belirlenimcilik felsefesi
- Teknolojik belirlenimcilik felsefesi
Sosyal belirlenimcilik felsefesi nedir? İnsanların teknolojiyi nasıl ve ne şekilde kullandığının önemi azdır.Bireylerin teknolojiyi ne amaçla kullandığı sosyal yapılar tarafından etkilenmektedir.Sosyal etkileşimler bireyin davranışını belirlemektedir
Teknolojik belirlenimcilik felsefesi nedir? Teknoloji toplumsal yapıyı,kültürel değerleri hem belirler hemde değiştirmektedir.Teknolojide bakış açıları bulunmaktadır bunlar ütopyan ve distopyan şeklindedir.
10 Yorumlar
Teknolojinin sosyal paylaşım kısmını toplumca çok benimsedik.
YanıtlaSilEvet sosyal medya vazgeçilmez bir obje oldu bizim için sabah ilk uyandığımızda yüz yıkamak uyandığımız şükretmek yerine elimiz telefona gidiyor. çok üzücü bir durum aslında iyi yönde kullanmak hepimizin umarım herkes teknolojiyi iyi yönde kullanır teşekkürler. @En Nefis Tariflerim
Silteknoloji bizim göbek adımız oldu :)
YanıtlaSilMaalesef çok üzücü bir durum olsa'da teknoloji artık her yerde nick name kaynıyor ortalık :)
SilOldukça orijinal ve Özgün içeriğe sahipsiniz. Umarım yakın zamanda daha da büyür, daha başarılı bir blogger olursunuz.
YanıtlaSilGörüş ve geri bildiriminiz için teşekkür ederim @Beyinlist blog sayfamız hoş geldiniz :)
Siliçerik olarak gerçekten hoş bir yazı olmuş. alışılagelmiş paylaşımlardan uzak :) aynı zamanda da ilgi çekici ve bilgi verici. Teşekkürler :) yeni yazınızı merakla bekliyor olacağım
YanıtlaSilBeğenmeniz çok sevindim @Gül hanım özgün içerik üretmek için elimden geleni yapıyorum yeni yayınlar kısa zamanda okuyucularımızla buluşacaktır e-blog butonundan sürekli takip edebilirsin iyi bloglamalar :)
Silay dünyaya eskiden bir asteroid carpmasaydı da öyle kalsaydık, dinozorlar da yok olmasaydı nolurdu acebağğ :)
YanıtlaSil:) Onu bende merak ediyorum sevgili @deep :) hücre olarak yaşardık heralde :))
Sil