Teknoloji,Toplum Ve İnsan

teknoloji toplum ve insan hayatındaki yeri

TEKNOLOJİ, TOPLUM VE İNSAN KONU ANLATIMI

İnsanlar teknoloji sayesinde araç ve gereçler geliştirmektedirler.Bu sayede insanlar evrim başarısını sağlamaktadır,Bu başarırlar'da gelecek kuşaklara aktarılmaktadır.İnsanlığın tarihsel süresince dört tür temel toplum bulunmaktadır bunlar şu şekilde sıralayabiliriz.

  1. Avcı Ve Toplayıcı Toplum
  2. Tarım Toplumu
  3. Sanayi Toplumu
  4. Bilgi Toplumu
Avcı ve toplayıcı toplum nedir?
Avcı ve toplayıcı toplumları zor iklimler sebebiyle yeni besin kaynakları arayan ve av hayvanlarını takip ederek küçük gruplar şeklinde göçebe halinde yaşamışlardır.

Tarım toplumu nedir?
İklimlerin sürekli değişmesi ve yiyecek ürünlerin stokta az kalması sebebiyle gereksinimlerin bozulması nedeniyle tarım devrimi yaşanmıştır.Tarım devriminde çiftçilik ve hayvancılık konusuyla ilgili yardımcı kaynaklar bulunmuştur.bunlara örnek verilecek olursa dokumacılık,çömlekçilik söylenebilir.

Sanayi toplumu nedir?
Sanayi toplumu on sekizinci yüzyılların sonuna doğru üçüncü çeyreğinde başlamıştır.Sanayi toplumunda ilk yapı olarak buhar makinesi ileri süreçte el aletleri kullanımı azalması ile el aletlerinin yerini makineler almıştır.Yüzyıl sonra elektrik ve içten yanmalı motor icat edilmiştir.Kimyasal,çelik döküm ve telefon keşfedilmesi ile iletişim teknolojileri yaygınlaşmıştır.İkinci dünya savaşı sonrası teknoloji gelişimler ile mikro elektronik bilgisayar ve telekomünikasyon alanında gelişmeler olmuştur.

Bilgi toplumu nedir?
Bilgi toplumuna yirminci yüzyıl internet ve bilgi devrimi ortaya çıkmasıyla geçilmiştir. Bilgi toplumuna geçilmesiyle ekonomi ve üretimde bilgi en önemli sermaye olmuştur.Bilgi toplumu sanal ağlarda iletişim ve yaşam insan için önem arz etmekle beraber evrensel köy oluşturmuştur.

Evrensel köy nedir?

İnsanların birbirleri ile sürekli iletişim halinde olabildiği istediği zaman istediği bilgiye her yerde ve her zaman erişebildiği sürekli haberdar olabildiği bir dünya düzenidir.Genellikle bu işlemi sağlayan araçlar Mobil iletişim araçlarıdır. Castells bu topluma ağ toplumu adını vermiştir.

Ağ toplumu nedir?
Ağ toplumunun temel amacı yer ve zaman sınırlamasının kablosuz ağ teknolojileri ve mobil iletişim araçları ile tamamen ortadan kaldırılmasına ağ toplumu denilmektedir.

Marc Prensky Göre;
Dijital Göçmen ←1980(Doğum) → Dijital Yerli

Dijital yerliler teknolojiyi nasıl kullanır?
Dijital yerlilerin teknolojiyi nasıl kullandığını beş basamakta inceleyebiliriz;
  1. Kişisel Bilgi Ve Eğlence
  2. Sosyal İletişim
  3. Günlük Kullanım
  4. Profesyonel Çalışma
  5. Ders Çalışma
Şeklinde sıralayabiliriz.

Teknoloji Felsefeleri

Teknolojiyi daha iyi anlayabilmek için teknolojiye felsefi bir biçimde yaklaşmak gerekmektedir.Teknoloji felsefeleri şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Kullanıma odaklanan belirlenimcilik
  • Sosyal belirlenimcilik felsefesi
  • Teknolojik belirlenimcilik felsefesi
Kullanıma odaklanan belirlenimcilik nedir? Teknolojini ne şekilde ve nasıl kullanılması gerektiğini hedefler.teknolojiler kullanıcının yapmış olduğu işin limitini çoğaltan ve hedeflerine ulaşmasına yardımcı olan araçlardır.
Sosyal belirlenimcilik felsefesi nedir? İnsanların teknolojiyi nasıl ve ne şekilde kullandığının önemi azdır.Bireylerin teknolojiyi ne amaçla kullandığı sosyal yapılar tarafından etkilenmektedir.Sosyal etkileşimler bireyin davranışını belirlemektedir
Teknolojik belirlenimcilik felsefesi nedir? Teknoloji toplumsal yapıyı,kültürel değerleri hem belirler hemde değiştirmektedir.Teknolojide bakış açıları bulunmaktadır bunlar ütopyan ve distopyan şeklindedir.

Sosyal Paylaşım Araçlarında Sosyalleşme

Sosyal paylaşım ağları bireylerin internet üzerinde zaman ve mekan olmadan iletişim kurarak bir arada olmalarını sağlamaktadır.

Sosyal Paylaşım Ortamlarında Kendini Sunum Davranışları

Birey kendisi hakkında bilgiye sahiptir.Fakat bireyler kendisinin diğerlerine ispatlamak isterler yeni teknolojiler bireylerin kendilerini ispatlama olanağı sunmaktadır.

Yorum Gönder

10 Yorumlar
* Lütfen Burada Spam Yapmayın. Tüm Yorumlar Yönetici Tarafından İncelenir.
  1. Teknolojinin sosyal paylaşım kısmını toplumca çok benimsedik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet sosyal medya vazgeçilmez bir obje oldu bizim için sabah ilk uyandığımızda yüz yıkamak uyandığımız şükretmek yerine elimiz telefona gidiyor. çok üzücü bir durum aslında iyi yönde kullanmak hepimizin umarım herkes teknolojiyi iyi yönde kullanır teşekkürler. @En Nefis Tariflerim

      Sil
  2. teknoloji bizim göbek adımız oldu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef çok üzücü bir durum olsa'da teknoloji artık her yerde nick name kaynıyor ortalık :)

      Sil
  3. Oldukça orijinal ve Özgün içeriğe sahipsiniz. Umarım yakın zamanda daha da büyür, daha başarılı bir blogger olursunuz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Görüş ve geri bildiriminiz için teşekkür ederim @Beyinlist blog sayfamız hoş geldiniz :)

      Sil
  4. içerik olarak gerçekten hoş bir yazı olmuş. alışılagelmiş paylaşımlardan uzak :) aynı zamanda da ilgi çekici ve bilgi verici. Teşekkürler :) yeni yazınızı merakla bekliyor olacağım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmeniz çok sevindim @Gül hanım özgün içerik üretmek için elimden geleni yapıyorum yeni yayınlar kısa zamanda okuyucularımızla buluşacaktır e-blog butonundan sürekli takip edebilirsin iyi bloglamalar :)

      Sil
  5. ay dünyaya eskiden bir asteroid carpmasaydı da öyle kalsaydık, dinozorlar da yok olmasaydı nolurdu acebağğ :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Onu bende merak ediyorum sevgili @deep :) hücre olarak yaşardık heralde :))

      Sil

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha Fazla Bilgi Edinin
Accept !