İşsizlik ve İstihdam

İşsizlik ve İstihdam slayt

İŞSİZLİK VE İSTİHDAM KONU ANLATIMI

Çalıştırılmak için yeterli tecrübeye sahip düzenli gelir sağlamak için iş bulamayan bireyler işsiz olarak adlandırılır.İstihdam içinde bulunmak trilyonlarca insan için sadece temel gelir kaynağı değil bununla birlikte sosyal var olma ve öz saygı kaynağıdır.Bu şekilde gözlem sağlandığında çalışma hakkı yaşama hakkının ileri süreci niteliğindedir.

İstihdam Kavramı

İşsizlik sebepleri ve sonuçları saymaca sosyo ve ekonomik ayırt edici özelliği olan bir olgudur.İşsizliğin sebebi ekonomik yapılardan ve ya ekonomik aksaklıktan oluştuğu kabul edilebilir. Ekonomi politikalarıyla tek başına ekonomik gelişme hedeflenemez.Gelişme bununla birlikte fazla istihdam oluşturulmasını uygulayacak yeterlilik ve nitelikte olması'da gereklidir.İstihdam,üretimi yapan ve ekonomik değer oluşturan öğlelerini araştırmak ve incelemesi açısından iktisadın ilgi alanına girmektedir.
Sosyal politikanın temel ilgi olan istihdam iki anlamda tanımlayabiliriz bunlar;

  1. Geniş anlamda istihdam
  2. Dar anlamda istihdam

Geniş anlamda istihdam nedir?

Geniş anlamda istihdamın üretim faktörlerini maddeler ile sıralayabiliriz bunlar;
  • Emek
  • Sermaye
  • Doğal kaynaklar
  • Girişken ve ya Girişimci
Şeklinde sıralanan üretim faktörlerinin üretimde çalıştırılması şeklinde tanımlayabiliriz.

Dar anlamda istihdam nedir?

Dar anlamda istihdam üretim faktörlerinde bulunan emeğin,gelir sağlamak için çalıştırılmasıdır.
Herhangi bir üretimde üretim faktörlerinin tamamı üretim katılım sağlıyorsa tam istihdam denilebilir.

Tam anlamda istihdam nedir?

Tam anlamda istihdam ekonominin belirlenmiş üretim gücünden tam olarak yararlanılmasına denir.Aynı zamanda tam istihdam ancak emek faktörü incelenerek;yürürlükteki yani cari ücret düzeyi ve belirlenmiş çalışma koşullarında çalışmak isteyen tüm bireylerin iş bulduğu istihdam düzeyi olarak tanımlayabiliriz.

İstihdamın korunması ve işsizlik ile mücadelede sosyal politikanın yeri ve önemi

Günümüzde bir ülkenin işsizlik sorunu tüm ülkenin ortak sorunudur.
Uluslararası "ILO" dünya iş gücü piyasalarını analiz ederek yorumladığı "Küresel istihdam eğilimler" sonuç raporları dünyanın genelinde işsizlik bulunduğunu gözlemlenmiştir.

Sosyal politika bakımından işsizler;İncelendiğinde istatistik ve ekonomik veriden ibaret değildir.İşsizlik için belirlenmiş rakamların geçinmek için yükümlü oldukları aileleri ve hikayeleri ve benzeri bir çok sorunlar bulunmaktadır.1970 İkinci ikinci yarısı itibariyle gelişme ve istihdam aynı oranlarda büyüme sağlamamış,büyüme sağlanmaması sonucunda işsizlik artması söz konusu olmuştur.

Ülkeler ekonomik kriz karşısında kırılgandır.Bunun sonucunda insanlar aynı anda işsiz kalmaktadır ve işsiz kalınan süreler artmaktadır.Her şeyden önce gençler,kadınlar ve engelliler büyük oranlarda işsizlik sorunu ile yüz yüzedir.Küresel ekonomide ortaya çıkan işsizlerin çoğunluğu niteliksiz işler bulunması sebebiyle çalışan fakat yoksul olan insan sayısının'da çoğaldığı gözlemlenmiştir.

Gelişmiş ve ya gelişmekte olan bir çok ülke aktif ve pasif istihdam politikaları için çalışmalar sürdürmektedir.Bu çalışmanın amacı istihdamı çoğaltmak ve sürdürebilirlik sağlamaya çalışmaktadır.İşsizlik ile mücadele etmek ve bununla birlikte işsizliğin sosyo ekonomik yaşamda zarar görmesini engellemektir.

Sosyal politikaların işsizlikle savaşım politikaları içerisindeki değerinin sosyo ekonomik bir yaklaşım ile sorgulanması

  • Ekonomik gelişim,bütün aktif iş gücünün istihdam edilmesini gerektirmektedir.
  • Bu konuda işsizlik,üretim en önemli bağlantının gereksiz harcamalar yapılması,toplumun en kıymetli varlığı olan insan gücünün gereksinimi karşılayacak kadar değerlendirilememesi ile eş anlamlıdır.
Herhangi bir toplumda işsiz olanlar,ulusal gelirin gelişmesine katkıda bulunamamaları durumunda,ulusal gelirin parçalarından bir şekilde pay alacaklardır. Çalışanlar ,bununla birlikte işsiz insanların yaşam ve geçim giderlerini telafi edebilmek için de ayrıca çalışmak mecburi kalacaklardır.

Çalışma hakkı ve çalışma hakkı çerçevesinde düzenlenen sosyal politika tedbirleri

Çalışmak sadece bir zorunluluk ve ya özgürlük meselesi değil,Bu bir hak meselesi ve bunun hakkında korunması gerektiği birlikte gelir.İnsanın çalışmak istediği işi istediği şekilde seçme hakkı,ulusal ve uluslar arası anlamda korunma altındadır.

Yorum Gönder

4 Yorumlar
* Lütfen Burada Spam Yapmayın. Tüm Yorumlar Yönetici Tarafından İncelenir.
  1. Ah maalesef bir türlü çözülemeyen bir sorun işsizlik ve istihdam...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Malesef geçmişten günümüz kadar geldi ve hala işsizlik sorunu devam etmekte ve büyümekte bunun için çalışmalar halen devam ediyor. umarım bu problem son bulur. ve istihdam kavuşuruz yorumunuz için teşekkür ederim @En Nefis Tariflerim

      Sil
  2. İşsizlik ve istihdam hakkında verilen bilgilere teşekkür ediyorum. Konuya ekleme yapmak istediğimse şu, ülke zenginliği ve istihdamın artmasını istiyorsak yapmamız gereken insanları önce üretim sonra da sanayiye yönlendirmemiz gerekiyor. Sürekli yükselişte olan eğlence ve hizmet sektörü ülkemize faydası yetersizdir.

    YanıtlaSil
  3. Ben teşekkür ederim @Erhan bey gereken bilgilendirme için teşekkür ederim okuyucularımız yorumları incelediğinde iletmek istediğiniz gözlemleyeceğini düşünüyorum iyi günler dilerim :)

    YanıtlaSil

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha Fazla Bilgi Edinin
Accept !