İnternet Teknolojileri

internet teknolojileri ders notları

İnternet Teknolojileri Konu Anlatımı

İnternet kendi aralarında bağlı ağlar anlamına gelmektedir. Web ve İnternet aynı anlama gelmektedir,İnternet dünya üstünde bulunan bilgisayar ağlarının birbirlerine bağlanması ile birlikte ortaya çıkan,sınırlaması bulunmayan,uluslararası bilgi iletişim ağıdır.

HTML nedir?

Köprü, metni biçimlendirme Hyperlink, text formatting kelimelerinin kısaltılmasından oluşmaktadır.Zengin metin İşaretleme dili kod parçalarından oluşan sistem anlamına gelmektedir.Belgenin içindeki resim ve metinlerin nasıl yerleştirileceği bildiren kod parçalarından oluşan sistemdir.

WWW nedir?

Dünya çapında Ağ World wide web kelimelerinin kısaltılmasından oluşmaktadır. Web sunucularında bulunan web siteleri ve sitedeki dosyalar anlamına gelmektedir.

Dünyanın her yerinde bulunan web sunucusu ismi verilen bilgisayarda kayıtlı,Çok fazla web sitesi ve web sitelerinin içerisindeki dosyalardan oluşmuş bir bütündür.

HTTP nedir?

Hiper Metin Transfer Protokolü Hyper Text Transfer Protocol kelimeleri anlamına gelmektedir. İnternet'te bulunan sunucu bilgisayar ile kullanıcıların bilgisayarı arasında bilgilerin ne şekilde aktarılacağını anlatan kurallar oluşturan sistemdir.
HTTPS;"http" protokolüne güvenli ağ protokolünün eklenmesine denir.farklı protokollerde bulunmaktadır bunlar dosya transfer protokolü "ftp" ve e-mail servisi sağlayan "mailto" yaygın kullanılır.

URL nedir?

Standart Kaynak Bulucu Uniform Resource locator kelimeleri anlamına gelmektedir.Kısaca bir web sitesine ulaşmak istenildiğinde yazılan web adresidir.
Örnek; "examle.com"
İnternet üzerinde bulunan bütün URL'lerin ip adres bulunmaktadır.

IP nedir?

İnternet üzerinde bulunan bilgisayarları bağlı oldukları kimlik numarasına denilmektedir.

DNS nedir?

Alan adı sistemi anlamına gelmektedir. Domain Name System kelimelerinin kısaltılmasından oluşmaktadır.İnternet boşluğunu bölgelendirme,bölgeleri isimlendirmek ve bölgeler aralarında iletişim kurulmasına olanak yaratan sistemdir. Dns sayesinde IP numarası yerine "jdsezer.blogspot.com" şeklinde okunaklı anlamlı sözcükler oluşmaktadır.

MOBİL İNTERNET

Akıllı telefon ve tablet ve benzeri mobil cihazlar üstünden gerçekleşmektedir.Mobil İnternet radyo frekans sinyalleri ile çalışmaktadır ve veri iletişimi sağlamaktadır.

GSM nedir?

Global system for mobile communication kelimelerinin kısaltılmasından oluşmaktadır. Türkçe anlamı "Küresel Sistemde Mobil Haberleşme" anlamına gelmektedir.

GPRS nedir?

General Packet Radio Service kelimelerinin kısaltılmasından oluşmaktadır. Türkçe anlamı "Veri Alışveriş Miktarına Göre Ücretlendirme" anlamına gelmektedir.Kullanıcılarına aldıkları veri miktarına göre ücretlendirme yapan sistemdir.Yazılı ve görsel bilgi transferi,ortaklaşa çalışmak,Araç takibi ve benzeri alanlarda kullanılmaktadır.

EDGE nedir?

Enhanced Data rate for gsm evolution Türkçe anlamı "Gsm evrimi için geliştirilmiş veri hızı" anlamına gelmektedir. Edge teknolojisi 3G'nin teknolojisine çok yaklaşmış olsa'da 3G kadar hızlı değildir fakat Edge teknolojisi sayesinde çok yüksek hızlara ulaşmak oldukça kolaydır.

3G nedir?

Kablolu bağlantının bulunmadığı cadde,sokak ve benzeri bölgeler'de daha hızlı İnternet erişile bilmesine imkan sağlamıştır.

4G nedir?

Düşük maliyet ile daha yüksek hızlı ve kapasiteli sistemler geliştirilmiştir.

5G nedir?

Beşinci nesil olan "5G" teknolojisine ulaşılabilmesi için halen çalışmalar devam etmektedir.

Yorum Gönder

6 Yorumlar
* Lütfen Burada Spam Yapmayın. Tüm Yorumlar Yönetici Tarafından İncelenir.
  1. Pek çoğunun kısaltmalarını bilsem de açılımlarını bilmiyordum. Nedense hiç de araştırmamıştım bu nedir diye. Bu yazı sayesinde açılımlarını da öğrendim. Teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim bilgi paylaştıkça çoğalır @En Nefis Tariflerim

      Sil
  2. Harika bir yazı olmuş gerçekten, emeğine sağlık 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmeniz çok sevindim @Saadet Sezer hanım ziyaret geldiğiniz için memnun oldum

      Sil
  3. Siteinizi severek takip ediyorum. Gayet özgün ve bilgilendirici.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blog sayfama hoşgeldiniz teşekkür ederim @Torrent

      Sil

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha Fazla Bilgi Edinin
Accept !