İnsan Hakları Ve Hukuku Kavramı

insan hakları hukuku ders notları

İNSAN HAKLARI VE HUKUKU KAVRAMI KONU ANLATIMI

İnsan Hakları

Belirlenmiş tarihi dönemlerde, bireylerin sahiplenmesi gerekli olan hak ve hürriyetler denir.
Tüm bireylerin bir ayrım söz konusu olmaksızın doğumdan itibaren sahibi olduğu tüm hakları içerisine almaktadır.Bireyler doğası ve yapısı gereğinden dolayı hem vazgeçilemez hemde devredilemez hakları bulunmaktadır.Bu anlayış biçimi, insan haklarıyla alakalı beyannameler,uluslararası anlaşmalar ve anayasalar aracılığı ile benimsenmiştir.
1982 Anayasası 12.maddesinde "Herkes, kişiliğine bağlı, dokunulmaz, devredilmez, vazgeçilmez temel hak ve hürriyetlere sahiptir" şeklinde ifade edilmektedir.

Tanım ve Tarım Meselesi

Temel haklar:Bireyin ve ya vatandaşın sonradan kazanmış olduğu saygınlık sonucu bireyin genel olarak sahibi olduğu subjektif haklarıdır.

Temel hak ve hürriyetler:İnsanın haklarının sadece anayasalar tarafından düzenlenmiş olanlarına denir.Bu sebeple,temel hak ve hürriyetler,insan hakları kavramına göre daha daha geniş olmayan bir kavramdır.

Temel hak ve hürriyetler:İnsan haklarının devlet aracılığı ile bilinen ve uyumlu hukuka aktarılmış bulunan bölümüdür.
İnsan hakları:Gerçekleşmesi gerekli ideal haklar
Kamu hürriyetleri:Kamu yetkelerince bilinen ve hukuk eliyle düzenlenmiş hürriyetler. kişilik hakları herkesin vatandaşlık hakları vatandaşlarını ifade etmektedir. Birincil ve ya temel haklar bütün herkesin,ikincil haklar müzakere yetkisi,sözleşme özgürlüğü ve benzeri hareket edebilmekte olan insanın sahip olduğu haklardır.

İnsan Haklarının Şartları Ve Unsurları

İnsan haklarının şartları
Belirlenmiş bir hakkın insan hakkı olarak açıklanabilmesi için, temel olmalıdır,evrensel olmalıdır ve detaylıca açıklanabilir olmalıdır.Temel hak ifadesi, insan haklarının asgari hayat kurallarını konusu üzerinde durduğu gözlemlenmektedir.

İnsan Haklarının Unsurları

Belirlenmiş bir hakkının oluşumundan bahsetmek için "yetki","talep","tanınma ve saygı gösterilme" ilkelerinden bulunması gerekmektedir.

Hak Kavramı

Hak kavramı gerçek,doğru olmak ve benzeri anlamlara gelmektedir.Bunların yanında buyurmak,kanunla sabitleştirmek bireylere karşılık ödev anlamlarında kullanılmaktadır. Hukukta hak
Hukuk aracılığı ile korunmakta olan bu korumadan faydalanılması bireyin kendi iradesine bırakılmış menfaat biçiminde tanımlanmaktadır.
"Hak,hem ahlaki, hem de hukuki bir kavramdır.Kaynak:Online Fotokopi"

Yorum Gönder

4 Yorumlar
* Lütfen Burada Spam Yapmayın. Tüm Yorumlar Yönetici Tarafından İncelenir.
  1. Unutulmuş bir kavram maalesef.. Yasalarla korunmaya çalışılsa da etik olarak insan haklarına saygı gösterilmediği sürece suistimaller artar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Üzgünüm maalesef bahsettiğiniz üzere unutulan bir kavram... bunun önüne geçilmesi gerekiyor ağaç yaşken eğilir küçükken ne yaşarsa insan onu yaşatıyor etrafındakiler malesef..S yorumunuz için teşekkür ederim

      Sil
  2. Bu yorum hem ahlaki, hem de hukuki olsun istedim :) Bu tip paylaşımlarınız insanlar için faydalı olacak. Devamını bekleriz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz öyle ümit ettiyseniz bize'de yorumu onaylayıp cevaplamak düşer :) teşekkür ederim iyi günler dilerim

      Sil

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha Fazla Bilgi Edinin
Accept !