Gelir Dağılımı Ve Yoksullukla Mücadele

gelir dağılımı ve yoksulluk ders notları

Gelir Dağılımı Ve Yoksullukla Mücadele Konu Anlatımı

Gelir dağılımı adaleti ve toplumsal bağışa gözdağı veren en önemli toplumsal sorunlardan bir kaçıdır.Sosyal politikanın en önemli amacı adalet ve sosyal refah uygulamaktır.

Gelir dağılımı nedir?
Herhangi bir ülkede bir dönemde (çoğunlukla bir yıl içinde) üretilen gelirin kişiler,gruplar ve ya üretim etkenleri içindeki dağılımı şeklinde tanımlayabiliriz.

Gelir Dağılımı Türleri
  • Kişisel Gelir Dağılımı
  • Fonksiyonel Gelir Dağılımı
  • Bölgesel Gelir Dağılımı
  • Sektörel Gelir Dağılımı
  • Birincil Ve İkincil Gelir Dağılımı

Kişisel gelir dağılımı nedir?

Ekonomide belirli bir dönemde üretilen milli gelirin bireyler,aileler ve ya nüfus grupları içindeki dağılımı kişisel gelir dağılımı adı verilir.

Fonksiyonel gelir dağılımı nedir?

Milli gelirin üretim faktörleri bu diğer anlatımla,emek sahipleri,sermaye sahipleri,toprak sahipleri ve girişimciler içerisindeki dağılımıdır.

Bölgesel gelir dağılımı nedir?

ülkeyi oluşturan gelirlerin coğrafi şekilde dağılımına bölgesel gelir dağılımını göstermektedir.

Sektörel gelir dağılımı nedir?

Ülkede oluşturulan toplam gelirin üretim sektörlerine uygun dağılımını anlatmaktadır.

Birincil gelir dağılımı nedir?

Üretim aşamasına katılım sağlayan üretim faktörleri aracılığıyla oluşturulan gelirin serbest piyasa ekonomisine müdahale olmadan dağılımı birincil gelir dağılımı adı verilir.

İkincil gelir dağılımı nedir?

Devletin belirlenmiş bir dönem içerisinde serbest piyasada ortaya çıkan gelire çeşitli yollar ile müdahale edilmesi sonucu ortaya çıkan gelir dağılımıikincil gelir dağılımına adı verilir.

Gelir Dağılımı eşitsizliğinin ölçülmesi

Kişisel gelir dağılımının ölçülmesinde belirlenmiş yöntemler bulunmaktadır.Bu yöntemleri şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Lorenz Eğrisi
  • Gini Katsayısı

Lorenz eğrisi Nedir?

Lorenz eğrisi kişisel gelir dağılımında eşitsizliğin yüksekliğini kesinleştirmek için lorenz eğrileri kutu içerisinde bir diyagram grafik şeklinde gösterilmektedir.Diyagramın dikey ekseninde toplam gelir,yatay eksende ülke nüfusunun sürekli değişiklik göstermesi yani kümülatif yüzdeleri yer almaktadır.Dikey eksende gelirin %100 yatay eksende nüfusun %100 gösterilir bunun için diyagram kare grafik şeklinde gösterilmektedir. Orijin ile karşıyı birleştiren doğru eş bölüşüm doğrusudur.Eş bölüşüm doğrusu net bir şekilde gelirin eşit dağıtıldığını göstermektedir.
Eş bölüşüm doğrusu;mutlak eşitlik doğrusu biçiminde gösterilebilir.
Bir ülkenin gelir dağılımında eşitsizlik bulunuyorsa mutlak eşitlik doğrusu yanına fiili dağılımı gösteren ikinci bir eğri çizilmesi gerekmektedir.Hazırlanmış olan grafikteki eğri dağılımın ilerlemesi ifadeyle fiili gelir dağılımının eş bölüşüm doğrusundan uzaklaşması anlamına gelmektedir ve dağılımın bozulduğunu göstermektedir.Lorenz eğrisinin yöntemi geometrik bir yöntemdir.

Gini katsayısı Nedir?

Gini katsayısı eşitsizliğin derecesini ölçebilen kat sayısı diyebiliriz. Gini kat sayısı ülkedeki gelir dağılımı eşitsizliğini zaman içinde ki eğilimlerini ortaya çıkaran ve ülkeler arasındaki karşılaştırma imkanı sağlayabilen etkili tek eşitsizlik kriteridir. Gini kat sayısı lorenz eğrisinden ortaya çıkarılır. Lorenz eğrisi birlikte mutlak eşitlik doğrusu arasında kalan kısmın gini kat sayısını vermektedir. Gini kat sayısı sıfır ile bir içinde değişiklik gösteren değerler almaktadır.Eğer kat sayısı bir yaklaşır ise gelir eşitsizliğinin yükseldiğini eğer sıfıra yaklaşır ise alçaldığını göstermektedir.

Sosyal politika bakımından gelir dağılımının değeri

Gelir dağılımı problemi geçmişten günümüz kadar tüm tarih dönemlerinin sıklıkla gündeminde olmuştur.Feodal dönemde gelir dağılımında mülkiyetten oluşan çok fazla adaletsizlik söz konusu olmuştur.Aynı zamanda feodalizmin aile kuruluşu olduğu dönemlerde gelir dağılımı adaletsizliğin bireyler için olaya sahip olmadığı söylenebilir Fakat bu aile kuruluşu biçiminde ki Feodal yapı sanayileşme ile ortadan kalmıştır.
Ekonomik gereksinimler sebebiyle işçiler ve servet sahipleri içlerinde fazla gelir değişikliklerinin ortaya çıkan sosyal sebepler bu dönem damgasını vurmuştur.

Gelir dağılımı politikasının araçları

Gelir dağılımını etkileme amacı taşıyan politikalardır. Gelir dağılımı uyumsuzluklarının çözülmesi amacına yönelik araçlar şu şekilde sıralayabiliriz;
  • İş gücü piyasası ve ücret politikaları
  • Maliye politikası
  • Fiyat politikası
  • Gelirler politikası
  • Server Politikası
  • Eğitim politikası
  • Sosyal güvenlik politikası
Şeklinde sıralayabiliriz.

Dünyada gelir dağılımı

Dünyadaki ülkeler arasında gelir değişikliklerinin gösterilmesi için dünya bankası aracılığıyla yayınlanan ve ülkelerin bireye düşen kişi başı gelirleri gösteren verileri ele almak gerekmektedir.

Yorum Gönder

6 Yorumlar
* Lütfen Burada Spam Yapmayın. Tüm Yorumlar Yönetici Tarafından İncelenir.
  1. Dünyadaki gelir dağılımdaki adeletsizliği de çözmek mümkün olsa keşke.. Halbuki gelir dağılımı eşitsizliğinin ölçülmesi için Lorenz Eğrisi, Gini Katsayısı gibi yöntemler de varmış..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Günümüzde gelir dağılımı adaletsizliği çözülmesi için bir çok yöntem halen devam ediyor umarım bu sorun çözülecek çok daha iyi yerlere geleceğimiz inanıyorum bu yöntemler çoğaltılırsa yapamayacağımız hiç bir şey yok :)

      Sil
  2. Güzel bir anlatım olmuş başarılarınızın devamını dilerim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim @Umut bey hoş geldiniz blog sayfamıza :)

      Sil
  3. Harika bir yazı harika bir site, takip ettiklerim arasına girdiniz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim @torrent bey iyi çalışmalar dilerim :)

      Sil

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha Fazla Bilgi Edinin
Accept !