Sabahattin Ali Kimdir

Sabahattin Ali Kimdir

Sabahattin Ali Kimdir Hakkında Bilgi

Sabahattin Ali eğitim hayatı

Babasının yapması gerektiği mesleğinden dolayı sürekli taşınmak zorunda kalan Sabahattin Ali, ilköğretim eğitimini farklı yerlerde bitirmiştir. Edremit'te yaşamış olduğu süre boyunca, ailesi ile birlikte Yunan işgali sebebiyle maddi-manevi kötü zaman geçirmiştir. Sabahattin Ali,Balıkesir Muallim Mektebine parasız ve yatılı başlamıştır.Yaşadıklarını şiir,öykü ve deneme ile kalem almıştır.Çeşitli gazete ve dergilere şiirlerini göndermiştir. Arkadaşları ile birlikte okul gazetesi çıkarmış olan Sabahattin Alinin bu yılları önemi büyük olmuştur. Zaman ile okulun düzeninden sıkılan Sabahattin Alinin başından farklı farklı olaylar geçmiştir.Yaşadığı bir olay sonrası okul yönetimi Sabahattin Aliyi İstanbul'a nakletmiştir. 1926’da İstanbul'da okuluna yerleşen Sabahattin Ali'nin öğretmenlerinden Ali Canip Yöntemdir Sabahattin Ali’deki yeteneği fark eden Ali Canip Yöntem yardımı ile şiirleri,öyküleri ve denemeleri birçok değerli dergide yayımlanmaya başlanmıştır.Babasının vefatı ile Yozgat Merkez Cumhuriyet Okuluna dayısının yardımıyla tayin edilmiştir. Aile Yozgat'a yerleşmiştir.

Sabahattin Ali Nahit Hanım

Nahit hanım ismindeki arkadaşına yazmış olduğu mektupta,konuşacak ve dertleşecek insan bulamadığını söylemiştir.Nahit Hanım,Sabahattin Alinin İstanbul'dan tanımış olduğu ve Yozgat'ta sürekli mektuplaştığı birisidir.Sabahattin Ali bir zaman sonra Nahit hanıma aşık olmuştur fakat karşılık bulamamıştır. Almaya'da aldığı iki sene eğitim sonrası Türkiye'ye geri dönerek Konya'da öğretmenliğe devam etmiştir.

Sabahattin Ali Atatürk'e Yolladığı Mektup

Atatürk'ü hiciv etmesi söylentisi iddiasıyla tutuklanmıştır.Biraz zaman mahpus kalmasından sonra af vesilesi ile tahliye olmuştur.Aziz Nesin ve Rıfat Ilgaz ile siyasi mizah dergileri çıkarmıştır.Yazdığı yazılarda İsmet İnönü ile alay ettiği gerekçesi ile Sabahattin Ali 3 ay ceza alır ve hapis yatmıştır.

Sabahattin Ali ölümü

Tek parti döneminde yazıları yayımlanmayan Sabahattin Ali,Ülkeden gitmek ister fakat pasaport talebi onaylanmaz. Bulgaristan'a kaçma kararını verir,anlaştığı kaçakçı tarafından öldürülmüştür.Ölümü hakkında hala cevap bulunamayan sorular bulunmaktadır.

Sabahattin Ali Romanları

  • Kuyucaklı Yusuf
  • İçimizdeki Şeytan
  • Kürk Mantolu Madonna

Sabahattin Ali Öyküleri

  • Değirmen
  • Kağnı Ses
  • Yeni Dünya
  • Sırça Köşk
  • Bir Orman Hikayesi

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Lütfen Burada Spam Yapmayın. Tüm Yorumlar Yönetici Tarafından İncelenir.

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha Fazla Bilgi Edinin
Accept !